ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΕΜΠΤΗ 17/1, 19.00 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ


Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΔΣ ΝΕΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ

Χριστουγεννιάτικη Διατροφή
Η διατροφή των Χριστουγέννων στα χωριά μας είναι πολύ διαφορετική απ’ ότι σ’ όλη την υπόλοιπη Ελλάδα λόγω των πολλών διαφορετικών φαγητών που παρασκευάζονται μόνο για τις γιορτές για να μας θυμίζουν την παράδοση των χωριών.
Ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων φτιάχνονται παραδοσιακά φαγητά όπως είναι ο μπάχουρας ή μπουμπάρι το οποίο είναι γεμιστό λουκάνικο με ρύζι ,αλλά και καυτερό λουκάνικο. Αυτά φτιάχνονται αποκλειστικά για τα Χριστούγεννα . Επίσης τρώμε και καβραμά / πάσπαλα (βρασμένο χοιρινό κρέας με πράσο το οποίο διατηρείται στο λίπος του). Άλλο ένα φαγητό ( αποκλειστικά του Νέου Μοναστηρίου) είναι το σκορδομάτζανο (είδος μελιτζανοσαλάτας) το οποίο δεν καταναλώνεται τόσο συχνά κατά την χειμερινή περίοδο, όμως είναι παραδοσιακό  και νοστιμότατο.

Το τελευταίο και πιο σημαντικό είναι και η παραδοσιακή βασιλόπιτα. Στην  περιοχή μας φτιάχνουμε παραδοσιακή τυρόπιτα στην οποία κρύβουμε ξυλάκια και όποιος τα τύχει θεωρείται υπεύθυνος του σπιτιού, των χωραφιών, των ζώων κτλ. Αφού φάμε την παραδοσιακή τυρόπιτα τρώμε και μια αγοραστή βασιλόπιτα για το καλό.
Πέρα από τα παραδοσιακά όμως φαγητά παρατηρήσαμε μετά από την έρευνα αλλά και την εμπειρία μας πως καταναλώνουμε αρκετά μεγαλύτερες  ποσότητες από σνάκ και φαγητά τα οποία καταναλώνονται,ούτως ή άλλως, όλη τη διάρκεια του χρόνου. Κάποια από αυτά είναι λουκανικοπιτάκια, τυροπιτάκια αλλά και ξηροί καρποί και άφθονα γλυκά. Πίνουμε όμως και περισσότερα αναψυκτικά εμείς οι μικροί και κρασί οι μεγάλοι.
Μέσα από την υπερβολή των φαγητών και τα πολλά οικογενειακά τραπέζια δεν ξεχνάμε τις παραδόσεις των ημερών. Έτσι η κατανάλωση φαγητών, παραδοσιακών ή όχι, συνδυάζεται με την διασκέδαση όλων, μικρών και μεγάλων. 

1 σχόλιο: