ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΕΜΠΤΗ 17/1, 19.00 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ


Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΥΔΡΕΥΟΥΝ ΤΗ ΣΑΜΟ (ΕΥΠΑΛΙΝΕΙΟ ΟΡΥΓΜΑ) -ΤΑΙΝΙΑ

Στις 3 Δεκεμβρίου 2012 παρουσιάστηκε στην αίθουσα του Μουσείου της πόλεως των Αθηνών, η εικονοκινητική ταινία της κατασκευής του Ευπαλινείου Ορύγματος της Σάμου. Η παρουσίαση έγινε απ’ τους δημιουργούς της ταινίας τον καθηγητή κ. Θ. Π. Τάσιο και τους μηχανικούς κ. Ν. Μήκα και κ. Γ. Πολύζο.
Ήταν μια πρωτοβουλία της Εταιρείας Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας (ΕΜΑΕΤ). Χρηματοδοτήθηκε η ταινία ευγενώς από το Σύνδεσμο Τεχνικών Εταιρειών Ανώτερων Τάξεων (ΣΤΕΑΤ). Είναι η δεύτερη ταινία της ΕΜΑΕΤ πού αφορά τεχνικό έργο της αρχαιότητας. Η πρώτη ως γνωστόν ήταν ο “Δίολκος για 1500 χρόνια” στον Ισθμό της Κορίνθου, με δημιουργούς τον καθηγητή κ. Θ. Π. Τάσιο, τους μηχανικούς κ. Ν. Μήκα και κ. Γ. Πολύζο και επιστημονικό συνεργάτη τον κ. Αποστ. Παπαφωτίου.
Κύριο αντικείμενο της νέας ταινίας είναι ο τρόπος κατασκευής του ορύγματος μιας σήραγγας τμήματος μεγαλυτέρου υδραγωγείου στη Σάμο. Αυτό μετέφερε νερό από πηγή κοντά στο μικρό αγροτικό οικισμό των Αγιαδών στο στόμιο εισροής του ορύγματος και μέσω της σήραγγας στο στόμιο εκροής και από εκεί μέσω αγωγού από πήλινους σωλήνες κατέληγε, κατά πάσα πιθανότητα, στο κέντρο της πόλεως και ίσως στο λιμάνι του Τηγανιού, όπως λεγόταν τότε το Πυθαγόρειο.
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου