Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2015

Το πρόγραμμα ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ ταξιδεύει στη Λαμία

Ο Δήμος Λαμίας είναι ο επόμενος σταθμός του προγράμματος ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ: Ενώνουμε τη φωνή μας για το νερό!, της πρωτοβουλίας του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και της  Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) για την προώθηση μιας νέας, συμμετοχικής κουλτούρας για το αστικό και ημιαστικό νερό.  Πιο συγκεκριμένα, το διάστημα 9-15 Φεβρουαρίου, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS θα βρίσκεται στη Λαμία, προκειμένου να πραγματοποιήσει σειρά ενημερωτικών δράσεων με άξονα την ορθολογική διαχείριση του αστικού νερού, που θα απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους πολίτες και παράλληλα  να εισαγάγει την πρακτική της διαβούλευσης και των συμμετοχικών διαδικασιών στη λήψη καίριων αποφάσεων, όπως αυτών που αφορούν στους υδατικούς πόρους.

 Στο πλαίσιο της 7ημερης επίσκεψής του στη Λαμία, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS θα πραγματοποιήσει, εκπαιδευτικές παρουσιάσεις σε πάνω από 1.000 μαθητές του Δήμου, με θέμα την εξοικονόμηση του νερού και το ρόλο τον οποίο μπορούν οι ίδιοι οι νεαροί πολίτες να διαδραματίσουν στην προστασία του πόρου. Οι συγκεκριμένες παρουσιάσεις θα έχουν χαρακτήρα διαδραστικό, που ενθαρρύνει τις πρωτοβουλίες και τη συμμετοχή των μαθητών και θα συνοδεύεται από διανομή ειδικά σχεδιασμένων Φύλλων Εργασίας αλλά και εγκατάσταση μειωτήρων ροής νερού για την περαιτέρω εξοικείωσή τους με τα θέματα των υδατικών πόρων και τη διερεύνηση πρακτικών για την ορθολογική χρήση τους.

Την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου και ώρα 12 μ.μ. στο Δημαρχείο της πόλης, ο Δήμαρχος Λαμίας κ. Νίκος Σταυρογιάννης, ο Διευθυντής της τοπικής ΔΕΥΑ κ. Γιάννης  Θεοδωρακόπουλος, εκπρόσωποι του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και του Ιδρύματος Μποδοσάκη, με την ιδιότητά του ως Διαχειριστή Επιχορήγησης του προγράμματος, θα παραχωρήσουν κοινή Συνέντευξη Τύπου με θέμα τους γενικότερους στόχους του προγράμματος, αλλά και την ειδικότερη υλοποίησή του στην πόλη της Λαμίας, με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες της περιοχής.

Την αμέσως επόμενη μέρα Πέμπτη 12/2 και ώρα 11. π.μ.,  στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου θα διεξαχθεί δυναμική εκδήλωση δρόμου (street event) με στόχο τη γνωριμία των πολιτών με το πρόγραμμα ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ, την καταγραφή των ζητημάτων που αναδεικνύουν οι ίδιοι ως κρισιμότερα σε σχέση με τη διαχείριση του αστικού νερού και τη γενικότερη ενημέρωσή τους.

Παράλληλα, το διάστημα 9-13 Φεβρουαρίου θα υλοποιηθούν δράσεις ανάπτυξης συμμετοχικών διαδικασιών στις οποίες θα εμπλακούν ομάδες πολιτών, στελέχη της ΔΕΥΑ Λαμίας, εκπρόσωποι της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, πανεπιστημιακοί, ερευνητές, εμπειρογνώμονες και άλλοι τοπικοί φορείς. Οι εν λόγω δράσεις θα έχουν ως στόχο τη σύσταση μιας βασικής ομάδας εργασίας που θα αναλάβει την προώθηση των διαδικασιών διαβούλευσης για τη διαχείριση του νερού στη Λαμία, καθώς και  την προετοιμασία διαδραστικού συμμετοχικού εργαστηρίου, το οποίο θα αποτελέσει το επιστέγασμα των πιο πάνω δράσεων και  θα πραγματοποιηθεί στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Περιφερειακό Τμήμα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας) την Πέμπτη 12/2 και ώρα 5-9 μ.μ. με στόχο την αξιολόγηση της υπάρχουσας κατάστασης και την καταγραφή, ιεράρχηση, ανάλυση και αντιμετώπιση των ζητημάτων αιχμής σε σχέση με την διαχείριση του νερού στην πόλη.

Τέλος, και στο πλαίσιο της συντονισμένης και συνδυαστικής ενημέρωσης όλων των εμπλεκόμενων με τη διαχείριση του νερού φορέων, θα πραγματοποιηθεί διήμερο (10&11/2) Επιμορφωτικό Σεμινάριο των στελεχών της ΔΕΥΑ Λαμίας και του Δήμου με κεντρική στόχευση την υιοθέτηση καινοτόμων μεθοδολογιών για τη βελτιστοποίηση της επικοινωνίας τους με το κοινό και κατ’επέκταση της εξυπηρέτησής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου