Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2015

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΟΡΓΑΝΩΝ ΑΠΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ


Την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου οι Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας (Γρ. Σχολικών Δραστηριοτήτων) οργανώνουν Σεμινάριο που έχει τίτλο  «Με όχημα τη μουσική ταξιδεύουμε στην αρχαία και νεότερη Ελλάδα». Το Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων στην οδό Λεωνίδου σε συνεργασία με το συγκρότημα ΛΥΡΑΥΛΟΣ.
Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί θα έχουν την ευκαιρία να δουν, να ακούσουν και να αγγίξουν 30 αρχαιοελληνικά και παραδοσιακά μουσικά όργανα. Όπως: Λύρα, Βάρβιτο, Κίθαρι, Φόρμιγγα, Πανδούρα, Δίαυλο, Σύριγγα του Πανός, Οστέινους αυλούς, Δίαυλο, Σείστρα, Κρόταλα, Κύμβαλα, Κογχύλια, Κέρας, Σάλπιγγες, το Μονόχορδο του Πυθαγόρα κ.α. Θα μάθουν τρόπους κατασκευής των οργάνων από σπάνια και αυθεντικά φυσικά υλικά, όπως: καύκαλο χελώνας, εντέρινες χορδές, οστά, δέρμα, καλάμι, ψαρόκολλα κ.ά. Τα μέλη της ορχήστρας ΛΥΡΑΥΛΟΣ θα δείξουν εκδοχές παιξίματος σε κάθε όργανο ξεχωριστά, έτσι ώστε να γίνει κατανοητός ο ρόλος τους σε κάθε εποχή.
Το μουσικό αυτό ταξίδι συνοδεύεται από ελληνικούς μύθους, μέσα από προβολή διαφανειών με παραστάσεις αγγείων από σκηνές της μουσικής ζωής των αρχαίων Ελλήνων.
Στην παρουσίαση ερμηνεύονται ζωντανά σωζόμενα αρχαιοελληνικά μουσικά κομμάτια καθώς και τραγούδια από την παραδοσιακή μας μουσική, στα οποία επιβιώνουν ρυθμικά και μελωδικά στοιχεία της αρχαιότητας, παιγμένα με ιδιαίτερο τρόπο από αρχαιοελληνικά αλλά και παραδοσιακά όργανα όπως : ζουρνάς, γκάιντα (ο αρχαίος άσκαυλος ), νταούλι κλπ, καθώς και καινούργιες συνθέσεις του Λύραυλου .
Η παράσταση περιλαμβάνει και ένα μέρος από το νέο πρόγραμμα του Λύραυλου που έχει τίτλο «Ο Ήχος της Ανακύκλωσης» (πως να κατασκευάζουμε 40 αυτοσχέδια μουσικά όργανα από ανακυκλώσιμα υλικά καθημερινής χρήσης, όργανα που δεν βγάζουν απλά ήχο αλλά παίζουν εξαίσια μουσική).

Τα χρονοδιαγράμματα του Σεμιναρίου είναι: Προσέλευση 18.30 – 19.00 Παρουσιάσεις – Εργαστήριο 19.00 – 21.00. Το Σεμινάριο απευθύνεται σε όλους τους εκπαιδευτικούς. Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής. Για την προετοιμασία των βεβαιώσεων παρακαλούμε να δηλώσετε συμμετοχή είτε με e-mail: στο sxoldras_afth@yahoo.gr, είτε με ΦΑΞ στο 2231030647, είτε τηλεφωνικά στο Γρ. Σχολικών Δραστηριοτήτων 2231030647 έως την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου