ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΕΜΠΤΗ 17/1, 19.00 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ


Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ (2/2)


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων (2 Φεβρουαρίου) το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης Φθιώτιδας και το 24 Δημ. Σχολείο Λαμίας (Αγίας Παρασκευής), προγραμμάτισαν και πραγματοποίησαν εκπαιδευτικές δραστηριότητες στον υγρότοπο της περιοχής.
Οι υγρότοποι έχουν μεγάλη σημασία για την ποιότητα ζωής του ανθρώπου, τη  φυσική ισορροπία και τη αειφόρο ανάπτυξη.
Η πολλαπλή αξία τους για τον άνθρωπο οφείλεται στο ότι :
§         Συμβάλλουν στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, στη βελτίωση καλλιεργούμενων φυτών, αγροτικών ζώων και μικροοργανισμών,
§         στην προώθηση της επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας και προόδου.
§         Δίνουν νερό για ύδρευση και άρδευση, εμπλουτίζουν τους υπόγειους υδροφορείς, προστατεύουν από πλημμύρες, ενεργούν ως φίλτρα καθαρισμού ρύπων νερού και αέρα, μειώνουν τις ζημίες από παγετούς και καύσωνες,
§         δεσμεύουν μεγάλες ποσότητες CO2
§         παράγουν αλιεύματα, συντηρούν θηράματα, δίνουν πλούσια τροφή σε αγροτικά ζώα,
§         είναι συνδεδεμένοι με την ιστορία, τη μυθολογία και την πολιτιστική παράδοση
§         παρέχουν ευκαιρίες για αναψυχή, άθληση, οικολογικό τουρισμό, εκπαίδευση και έρευνα.

Ο υγρότοπος στην περιοχή Μεγ. Βρύσης- Αγίας Παρασκευής είναι εξαιρετικής σημασίας για την περιοχή μας για πολλούς από τους παραπάνω λόγους και ιδιαίτερα γιατί είναι το μοναδικό  μέρος στη γη, όπου ζει το πανάρχαιο ψάρι Ελληνοπυγόστεος. 
Οι μαθητές του σχολείου της Αγ. Παρασκευής καθώς και του γειτονικού της Μεγ. Βρύσης έχουν αναλάβει την εφετινή χρονιά να μελετήσουν τον υγρότοπο και τον φιλοξενούμενό του Ελληνοπυγόστεο.
Έτσι, την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου επισκέφτηκαν το χώρο αυτό, γνώρισαν την ιστορία του, τα «μυστικά» του, τα προβλήματά του, τη σημασία του και πραγματοποίησαν αρκετές βιωματικές δραστηριότητες. Στην εργασία τους αυτή είχαν την εξαιρετική τύχη να παρακολουθήσουν την ανασκαφή που γίνεται εκεί από την ΕΑΦΕ και να ενημερωθούν σχετικά από την υπεύθυνη αρχαιολόγο για τον προϊστορικό οικισμό που υπήρχε στη Μέση Εποχή του Χαλκού και αποκαλύπτεται χρόνο με το χρόνο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου