ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΕΜΠΤΗ 17/1, 19.00 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ


Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΚΘΕΣΗ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Στο Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας στην Υπάτη λειτουργεί από 10/08/2014 έως 31/12/2014  η περιοδεύουσα έκθεση «Φυτά και Πολιτισμός στην ιστορία της Ευρώπης».

Η έκθεση εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού πολιτιστικού προγράμματος ‘’PaCE-Plants and Culture: seeds of the cultural heritage of Europe’’ (2007-2013) (www.plants-culture.unimore.it) το οποίο συντονίζεται από το εργαστήριο Αρχαιοβοτανολογίας του Πανεπιστημίου της Μόντενα (Ιταλία) με τη συμμετοχή δέκα ευρωπαϊκών χωρών. Περιλαμβάνει σειρά πινακίδων (posters) και διαφανειών που επιμελήθηκαν ειδικοί επιστήμονες από τις συμμετέχουσες στο πρόγραμμα χώρες. Την Ελλάδα εκπροσώπησαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στο οποίο οφείλεται και η παραγωγή της έκθεσης, και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.  Εκτός από την Ελλάδα συμμετέχουν η Ιταλία, Τουρκία, Βουλγαρία, Σαν Μαρίνο, Ισπανία, Γαλλία, Νορβηγία, Πολωνία, Ουγγαρία και Ρουμανία.

Μέσα από αυτή τη συνεργασία επιχειρείται μία πρωτότυπη και μοναδική προσέγγιση των φυτών του ευρωπαϊκού χώρου διαχρονικά. Σύμφωνα με τους εμπνευστές της, η έκθεση βασίζεται στην έννοια της Ευρώπης, όπως παρουσιάζεται μέσω των φυτών, με την ελπίδα πως… «οι ρίζες του παρελθόντος μας  θα γίνουν οι σπόροι του μέλλοντός μας».

Στόχος της έκθεσης είναι η ανάδειξη της σημασίας των φυτών στην ανθρώπινη ζωή, στις σύγχρονες ευρωπαϊκές κοινωνίες της πληροφορίας και της τεχνολογίας, καθώς και στη συγκρότηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας. Τα εκθέματα καλύπτουν τη βοτανολογία, την αρχαιολογία, τη χρήση των φυτών διαμέσου της ιστορίας, καθώς και τις λαϊκές παραδόσεις από έντεκα ευρωπαϊκές χώρες, προσφέροντας παράλληλα μια σύντομη ματιά στην ευρωπαϊκή βοτανική ιστορία.

Η 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής και επικοινωνιακής πολιτικής, θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτικές θεματικές ξεναγήσεις για τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων προσκαλούνται να επισκεφτούν την έκθεση μετά από έγκαιρο προγραμματισμό.

Τέλος θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι την Παρασκευή 26/09 (ώρα 09:00-13:00) η Εφορεία μας θα πραγματοποιήσει θεματικές ξεναγήσεις με τίτλο: ‘’Η έννοια του χρόνου μέσα από τον κύκλο της ζωής των φυτών, όπως απεικονίζεται στα εκθέματα του Βυζαντινού Μουσείου Φθιώτιδας’’, στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς του 2014, υπό το γενικό τίτλο «Τα πρόσωπα του Χρόνου».

Δηλώσεις συμμετοχής ημέρες και ώρες γραφείου (τηλ.: 22310 47628 κ. Ξένη Καβάγια)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου