ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΕΜΠΤΗ 17/1, 19.00 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ


Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΤΗ: "ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ"

Η Διεύθυνση Α/θμιας Εκπ/σης Φθιώτιδας σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, το ΚΠΕ Στυλίδας –Υπάτης και τη Διεύθυνση Β/θμιας Εκπ/σης Φθιώτιδας διοργανώνει διήμερο σεμινάριο για την Οίτη, στις 3 και 4 Οκτωβρίου, με τίτλο: «Θεωρητικές προσεγγίσεις και βιωματικές δράσεις».
Σκοπός του σεμιναρίου είναι να παρουσιαστούν στους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του φυσικού περιβάλλοντος της Οίτης, και μέσω βιωματικών δραστηριοτήτων να εντάξουν αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στα δικά τους προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Το Πρόγραμμα έχει ως εξής:
Παρασκευή 3/10
(Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Λαμιέων - Λεωνίδου 9-11)
16.45 Εγγραφές
17:00 Καλωσόρισμα - Χαιρετισμοί
17:10 «Το έργο LIFE11 NAT/GR/1014 ForOpenForests»,
Γεωργιάδης Χρήστος, Διευθυντής του έργου
17:20 «Η περιβαλλοντική εκπαίδευση στη Α/θμια εκπαίδευση»,
Σταυρόπουλος Γεώργιος, Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων A/θμιας Εκπ/σης Φθιώτιδας
17:30 «Η περιβαλλοντική εκπαίδευση στη Β/θμια εκπαίδευση»,
Παπαγιαννοπούλου Πολυξένη , Υπεύθυνη σχολικών Δραστηριοτήτων Β/θμιας Εκπ/σης Φθιώτιδας
17:40 «Δράσεις του ΚΠΕ Στυλίδας-Υπάτης στην επιμόρφωση ενηλίκων»,
Παπαγεωργίου Μαρίνα, Υπεύθυνη ΚΠΕ Στυλίδας-Υπάτης
17:50 «Οι δράσεις ευαισθητοποίησης-ενημέρωσης του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού
Δρυμού Οίτης», Ανθούλα Καστανιώτη, Περιβαλλοντολόγος, Υπεύθυνη δράσεων
ευαισθητοποίησης- ενημέρωσης Φ.Δ.Ε.Δ.Ο
18:20 «Παρουσίαση των δράσεων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της ΕΕΠΦ»,
Νικηφοράκη Αλέξια, Σκαμπαρδώνης Σταμάτης
18:40 «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση—είναι καιρός να την πάρουμε στα σοβαρά!»,
Αλέκος Γεωργόπουλος, καθηγητής Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και
Εκπαίδευσης, ΑΠΘ
19:10 Διάλειμμα
19:30 «Το παραμύθι ως μέσο περιβαλλοντικής και διαπολιτισμικής ευαισθητοποίησης»
Μάγος Κώστας, Επίκουρος Καθηγητής Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
20:00 «Περιβαλλοντική εκπαίδευση για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας.  Η σχέση περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και εκπαίδευσης για τη συναισθηματική
νοημοσύνη», Σέβη Παΐδα, Νηπιαγωγός (PhD)
20:30 Λήξη πρώτης μέρας
Σάββατο 4/10 (Εργασία Πεδίου)
08:30 Αναχώρηση για το πεδίο
Εκπαιδευτές: Χρήστος Γεωργιάδης – Γεωπόνος, Σταμάτης Σκαμπαρδώνης, Αλέξια Νικηφοράκη, Σοφία Καινούργιου, Αλέξανδρος Γεωργόπουλος, Κώστας Μάγος, Παίδα Σεβαστή. Μέλη της Π.Ο. του ΚΠΕ Στυλίδας-Υπάτης: Παπαγεωργίου Μαρίνα, Υπεύθυνη, Κουτμάνης Παναγιώτης, Συλεούνης Στέλιος, Κουραβάνας Γεώργιος, Αγγελής Κων/νος.
10:00 Άφιξη στο πεδίο (περιοχή Καστανιά). Χωριζόμαστε σε τέσσερις ομάδες και κάνουμε στο πεδίο δραστηριότητες.
Ομάδα 1 (διάρκεια 90’ λεπτά).
Η ομάδα μας θα γνωριστεί και θα κάνει δραστηριότητες ανάπτυξης θετικού κλίματος και αποδοχής μέσα στη φύση. Στη συνέχεια θα χωριστούμε σε ζευγάρια και θα προσεγγίσουμε δραστηριότητες καθοδηγούμενης φαντασία, αυτογνωσίας και ανάπτυξης δημιουργικότητας. Στο τέλος θα σας ζητηθεί να περιγράψετε πως φαντάζεστε το φυσικό περιβάλλον της περιοχής (με έμφαση στα σπάνια είδη) μετά από 20 χρόνια.
Ομάδα 2 (διάρκεια 90’ λεπτά).
Αρχικά σε ζευγάρια και στη συνέχεια σε ομάδες θα γίνουν κάποιες ασκήσεις ανάπτυξης της εμπιστοσύνης ανάμεσα στα άτομα. Στη συνέχεια θα προταθεί μια άλλη ομάδα ασκήσεων κατά τη διάρκεια των οποίων κάποιοι/ες από τα συμμετέχοντα άτομα θα έχουν δεμένα μάτια ώστε να μπορέσουν να βιώσουν τα περιβαλλοντικά ερεθίσματα με τις υπόλοιπες αισθήσεις τους. Θα επακολουθήσει αναστοχασμός και ανταλλαγή σκέψεων και συναισθημάτων από αυτά που συνόδευσαν τις παραπάνω ασκήσεις καθώς και συζήτηση για τις πιθανές εκπαιδευτικές εφαρμογές των ασκήσεων αυτών.
Ομάδα 3 (διάρκεια 90’ λεπτά).
"Που πήγε ο δρυοκολάπτης;" Εργαστήριο δημιουργικής γραφής. Σκοπός είναι η δημιουργία ενός παραμυθιού με βασικούς πρωταγωνιστές  απειλούμενα είδη της περιοχής.
Ομάδα 4 (διάρκεια 90’ λεπτά).
Με την καθοδήγηση των μελών του ΚΠΕ θα πραγματοποιηθεί κυκλική διαδρομή σε εκπαιδευτικό μονοπάτι, στο ελατοδάσος της Οίτης . Σκοπός του εργαστηρίου είναι η βιωματική προσέγγιση και κατανόηση λειτουργιών του δασικού οικοσυστήματος. Κατά μήκος του μονοπατιού, σε συγκεκριμένους σταθμούς-ερεθίσματα, παρατηρούμε και αναφερόμαστε στις σχέσεις αλληλεπίδρασης των παραγόντων του δασικού οικοσυστήματος.
14:00 Επιστροφή στην Ι.Μ. Αγάθωνος – Αξιολόγηση του σεμιναρίου - Ελαφρύ γεύμα
Το σεμινάριο είναι το πρώτο μέρος των σχετικών δράσεων του προγράμματος αφού θα ακολουθήσει και δεύτερη φάση, η οποία θα απευθύνεται στους μαθητές. Συγκεκριμένα θα δοθεί η δυνατότητα μαθητικές ομάδες (συνολικά 250 ατόμων), να μεταβούν δωρεάν και να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα στην Οίτη,  τους επόμενους μήνες.
Για το λόγο αυτό θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στην ανάληψη, αργότερα, σχετικών προγραμμάτων Π.Ε. μέχρι να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός μαθητών (250).
Σε όσους εκπαιδευτικούς συμμετάσχουν θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.
Για τον καλύτερο προγραμματισμό της μετάβασης στην Οίτη, παρακαλούμε τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς να δηλώσουν συμμετοχή έως την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου με e-mail ή τηλεφωνικά ή με φαξ στο Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων. 

Ο Διευθυντής Α/θμιας Εκπ/σης 

   Γκούμας Ευθύμιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου